Elektrische fietsen kunnen we in 3 verschillende categoriën opdelen
Modellen met 25 km/h ondersteuning met maximaal 250 Watt motor: Fiets met elektrische hulpmotor
Modellen met 25 km/h ondersteuning met maximaal 1000 Watt motor: Gemotoriseerde fiets
Modellen met 45 km/h ondersteuning met maximaal 4000 Watt motor: Bromfiets klasse Speed Pedelec
In onze winkel bieden wij alleen de eerste en derde categorie aan namelijk de fiets met elektrische hulpmotor en de Speed Pedelecs
Per categorie zijn er andere regels en verplichtingen. We zetten ze hieronder onder een rijtje:
Fiets met elektrische hulpmotor
Rijwiel met twee of meer wielen met alleen trapondersteuning tot maximaal 25 km/h met een vermogen tot 250 Watt (0.25 kW)
Geen rijbewijs nodig
Bij dit soort elektrische fietsen krijgt men bij aankoop geen COC (certificaat van overeenstemming)
Op deze elektrische fiets moet men de verkeersregels voor de fietsers volgen
Gemotoriseerde fiets
Dit is een rijwiel met twee of meer wielen met trapondersteuning tot 25 km/h en met een vermogen tot 1000 Watt (1 kW)
Vanaf 16 jaar
Geen rijbewijs nodig
Als de elektrische fiets kan rijden zonder dat de bestuurder mee moet trappen is een verzekering BA verplicht
Het COC (certificaat van overeenstemming) is verplicht. Bij aankoop krijgt u dit ook mee. De bestuurder moet het document daarentegen niet op zak hebben tijdens zijn verplaatsingen
Op deze gemotoriseerde fiets moet men de verkeersregels voor de fietsers volgen
Bromfiets klasse Speed Pedelec
Vanaf 16 jaar
Rijbewijs AM (bromfiets 45 km/h) of rijbewijs B (auto) verplicht
Als de elektrische motor ook kan werken zonder te trappen dan is een verzekering BA verplicht
De Speed Pedelec moet ingeschreven worden en een nummerplaat hebben. Er moet echter geen belasting op de inverkeerstelling (BIV) en geen verkeersbelasting betaald worden.
Voor bestuurders en passagiers van Speed Pedelecs is het dragen van een helm verplicht. De helm moet gekeurd zijn conform EN1078 en bijkomstig de slapen en achterhoofd voldoende beschermen. Helmen met NTA 8776 keurmerk zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik met een Speed Pedelec
Om uw Speed Pedelec in te schrijven bij de Dienst inschrijvingen voertuigen (DIV) heeft u verschillende documenten nodig (zie een SP-nummerplaat aanvragen)
U mag met een Speed Pedelec geen kinderen vervoeren die jonger zijn dan 3 jaar. Om kinderen tussen 3 en 8 jaar te vervoeren, moet u een geschikt beveiligingssysteem installeren.
Op deze gemotoriseerde fiets moet u de verkeersregels voor de bromfietsers volgen. een specifiek verkeersbord met het symbool van een bromfiets en de letter P (Speed Pedelec) is van toepassing op bestuurders van Speed Pedelecs.
Procedure om een SP-nummerplaat aan te vragen:
De verkoper van de Speed Pedelec zorgt voor de preregistratie bij de DIV
De verkoper van de Speed Pedelec bezorgt het COC (gelijkvormigheidsattest of certificaat van overeenstemming) alsook de aanvraag tot inschrijving (roze formulier)
De koper moet de aanvraag tot inschrijving en een kopie van het gelijkvormigheidsattest opsturen naar DIV. Als u uw Speed Pedelec verzekerd heeft, kan de verzekeraar in uw plaats de aanvraag tot inschrijving en de kopie van het gelijkvormigheidsattest opsturen naar DIV.
Als u alle bovenstaande stappen doorlopen hebt, ontvangt u het inschrijvingsbewij en de SP nummerplaat van de DIV
Bike Center zorgt steeds voor alle benodigde documenten (COC en aanvraag tot inschrijving) en zorgt uiteraard ook voor de preregistratie.
Plaats van een Speed Pedelec (45 km/h ondersteuning) op de openbare weg:
De bestuurder van een Speed Pedelec moet in het algemeen dezelfde regels als de bestuurder van een bromfiets klasse B in acht nemen
Een verkeersbord met het symbool van een bromfiets en de letter P is van toepassing op de bestuurders van Speed Pedelecs.
Voorbeelden: verplicht of verboden gebruik van het fietspad, toelating om in tegenrichting in een eenrichtingsstraat te rijden, toelating om voorbehouden wegen te gebruiken.