BBB-signalpro-backlight

fietslichten_bikecenter

 

Gezien het nog even wachten is op de lente, is het belangrijk dat je gezien wordt in het verkeer. Wie vaak fietst, weet dat aangepaste fietsverlichting kan variëren. Niet alleen is het belangrijk dat je gezien wordt, maar ook dat je zelf voldoende zicht hebt op de weg. Wij geven je enkele nuttige tips om de juiste fietsverlichting te kiezen.

1. Lichtsterkte:

Met de optimalisatie van LED-lampjes heb je vandaag zeer krachtige fietslampen beschikbaar die weinig verbruiken. Lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lumen, energieverbruik in Watt. Koplampen van fietsen gaan van 10 tot 2000 Lumen, achterlichten zijn doorgaans minder fel.

Fietslampen tot 150 lumen volstaan om zichtbaar te zijn in het stadverkeer. Fiets je echter regelmatig langs onverlichte wegen, dan kies je beter voor een lichtsterkte van 600-800 lumen. Tegenwoordig bestaan er ook fietslampen tot 2000 lumen, die alles rondom jou verlichten. Dan spreken we over verlichting voor de echte off-roaders, die ’s nachts graag over hun favoriete trails door de bossen vliegen.

Wat ook een invloed heeft, zijn de (gepolijste) lenzen die gebruikt worden in de fietslamp. Deze kunnen de lichtbundel extra concentreren of net spreiden.

 

2. Vervangbare batterij of oplaadbaar:

Een populair alternatief voor de klassieke dynamo is de naafdynamo, die je vandaag op veel fietsen terugvindt: betrouwbaar, robuust, milieuvriendelijk en moeilijk te stelen.

Ook handig zijn de oplaadbare lampjes die je met een USB-aansluiting kan opladen. Ze zijn gebruiksvriendelijk – als je niet vergeetachtig bent – en je kan de lampjes makkelijk van je fiets halen.

Steeds minder populair zijn de lampjes met wegwerp-alkalinebatterijen, omdat ze milieu-onvriendelijk zijn en minder lumen produceren. Het voordeel is echter dat je de meeste modellen aan een helm of fietskledij kan bevestigen.

 

3. Bevestiging:

Staat je fiets vaak op onbewaakte plaatsen, dan is het handig dat je je fietslampjes kan meenemen. Veel fietslampen hebben een rubberen ring om ze aan je fiets te bevestigen of een siliconen strap om aan je kledij te bevestigen.

 

4. Waterdichtheid:

De meeste fietslampjes zijn voorzien van rubberen dichtingsringen zodat ze voldoende waterdicht zijn. Voor zij die lange afstanden afleggen, zijn er ook lampjes met gefreesde alu huls en dichtingsringen: deze zijn het beste bestand tegen de regen.

 

De kostprijs van fietslichten varieert van €6,00 tot €170,00. De duurste modellen hebben een maximale lichtsterkte, verschillende lichtstanden en beschikken over een draadloze afstandbediening.

 

Welke verlichting je ook kiest, stel je veiligheid en die van anderen voorop. Het is niet slim om tegenliggers te verblinden, maar een goede zichtbaarheid is natuurlijk belangrijk.

 

Wil je meer info over de juiste fietsverlichting? Vraag advies in onze Bike Center filialen in Heist o/d Berg of Lier.