Bontrager wavell technology helmet

Sinds 1 januari 2017 is iedereen die met een speed pedelec (met kentekenplaat) rijdt, verplicht om een gekeurde helm te dragen. Deze moet nog niet NTA-gekeurd zijn zoals in Nederland en Duitsland. De EN1078 normering is voldoende. Hoewel de fietshelm in België voor andere fietsers niet verplicht is, vind je een uitgebreid aanbod van fietshelmen in alle maten en kleuren. Moet een fietshelm per se duur zijn om veilig te zijn en zijn er criteria die jouw keuze mee helpen bepalen? In deze blog zoeken wij het voor je uit.Het belangrijkste verschil tussen fietshelmen is de manier waarop deze zijn opgebouwd:

  • In-mould helmen hebben een dunne buitenschaal die direct aaan het schokabsorberend schuim bevestigd is. Hierdoor zijn ze licht en duurzaam.
  • Hardshell helmen hebben een harde buitenlaag die het schuim bedekt. Ze zijn duurzamer, maar ook zwaarder om te dragen.

De meeste fietshelmen zijn op deze manier opgebouwd.

Daarnaast beschikken geavanceerde fietshelmen over een extra veiligheidssysteem, die de impact bij een val minimaliseert.

  • MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System en werd ontwikkeld door een Zweeds team van hersenspecialisten. MIPS is een extra laag binnenin de helm. Die laag kan, los van de fietshelm zelf, licht meedraaien op het moment dat je fietshelm contact maakt met de grond. Zo vangt de buitenlaag van de fietshelm de grote klap op.
  • Van het merk Bontrager heb je fietshelmen met WaveCel De basis is een kreukbare celstructuur, die kan worden platgedrukt en vervormd. Hierdoor absorbeert WaveCel bij een val de energie vanuit verschillende hoeken.

 

Om voldoende veilg te zijn, moet je fietshelm ook goed aansluiten aan je hoofd en mag de helm niet loszitten. Pas daarom altijd je fietshelm in de winkel zodat je zeker bent dat je de juiste maat koopt: let hierbij op de verstelbare pads en kinbanden.

 

Ook het draagcomfort is belangrijk. Sommige helmen hebben meer ventilatieopeningen dan andere, wat zeker in de zomer voor een betere luchtstroom zorgt. Kies je voor een fietshelm met vizier, zorg dan dat deze voldoende zichtbaarheid garandeert en beschermt tegen modder en zonlicht.

 

Uit testen blijkt dat duurdere helmen niet altijd beter zijn dan goedkopere helmen. Ook goedkopere fietshelmen van kwaliteitsmerken voldoen aan de normen. Maar het spreekt voor zich dat design en nieuwe technologieën het prijskaartje van je fietshelm wat kunnen verhogen.

 

Tenslotte is er de vraag of je ook skihelmen mag dragen op een speed pedelec? Het antwoord op die vraag heeft vooral te maken met de keuring van je helm. In Europa is de EN 1078-norm de standaard voor fietshelmen. Voor pedelecs geldt de strengere NTA 8776-norm (nog niet verplicht in België). In principe is er niets op tegen om een skihelm op de fiets te dragen, alleen kan deze wat warm uitvallen gezien skihelmen meestal een extra isolatielaag hebben tegen de koude.